Ποδηλάτες

Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης εντός ή εκτός πόλεων είναι ήδη γνωστό από τον 19ο αιώνα. Αναμφίβολα, είναι συνδεδεμένο και με τα παιδικά χρόνια των περισσοτέρων και άμεσα συναρτημένο με ένα αίσθημα ελευθερίας και χαράς που προσφέρει στον οδηγό του. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και σήμερα όλο και περισσότεροι θεωρούν το ποδήλατο μια ποιοτική εναλλακτική μετακίνησης είτε για την εργασία τους είτε για την αναψυχή τους.

Οι λόγοι της εδραίωσης του ποδηλάτου ως σύγχρονο μέσο μετακίνησης είναι πολυεπίπεδοι. Καταρχάς, πρόκειται για ένα μέσο που ευεργετεί την υγεία μας και πιο συγκεκριμένα την φυσική μας κατάσταση. Σε μια καθημερινότητα που απουσιάζει ο προσωπικός ελεύθερος χρόνος το ποδήλατο εκτός από την μετακίνησή, μας παρέχει και μια ευκαιρία άσκησης. Επιπρόσθετα, αποτελεί ένα μέσο «πράσινης» μετακίνησης εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον. Εντός αστικού ιστού είναι μια ποιοτική εναλλακτική πρόταση μετακίνησης σε σχέση με τα μηχανοκίνητα οχήματα και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως τα ποδήλατα θα καθιστούσαν τις πόλεις μας πιο προσβάσιμες, πιο καθαρές και πιο φιλικές προς τους πεζούς. Κάθε Δήμος οφείλει να σχεδιάσει ειδικά δίκτυα ποδηλατοκίνησης, με σύγχρονους και ευρύχωρους ποδηλατοδρόμους, ώστε να καταστούν αυτοί ένα καθημερινό μέσο μετακίνησης από και προς την εργασία, τα πανεπιστήμια και τα αθλητικά κέντρα. Εκτός αυτών οι ειδικά σχεδιασμένοι ποδηλατόδρομοι μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσα εκτόνωσης και αναψυχής για μεμονωμένα άτομα και οικογένειες που αναζητούν διέξοδο από τα κέντρο της πόλης στο φυσικό περιβάλλον. Έχουν, όμως, αυτήν την δυνατότητα οι πολίτες των ελληνικών πόλεων; Είναι καιρός να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο διεκδικώντας ευρωπαϊκές υποδομές μετακίνησης για όλους, άρα και για ποδηλάτες αναβαθμίζοντας τις πόλεις μας, προστατεύοντας το περιβάλλον και φροντίζοντας την υγεία μας. Η ACTNOW προτείνει σε κάθε Δήμο να δημιουργήσει Ζώνες Προσβασιμότητας με λειτουργικούς ποδηλατοδρόμους.

Η Ζώνη Προσβασιμότητας ενοποιεί τα κεντρικά σημεία ενός Δήμου, δηλαδή σχολεία, ωδεία, θέατρα, πάρκα, αθλητικούς χώρους, πλατείες και εκκλησίες. Μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε όλη την πόλη μας προσβάσιμη, μπορούμε όμως με την Ζώνη Προσβασιμότητας να δημιουργήσουμε μια τουλάχιστον διαδρομή για οικογένειες, ποδηλάτες, αναπήρους και μη. Μια διαδρομή που θα εξασφαλίζει ποιοτική πρόσβαση και αναψυχή.

Άλλωστε, αν δεν μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας τέλειο, ας τον κάνουμε λίγο καλύτερο. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε πολλά!

Άτομα με Αναπηρία

Τι είναι αναπηρία; Αν και φιλολογικά η έννοια έχει σαφές και ολοκληρωμένο περιεχόμενο είναι δύσκολο να απαντηθεί η συγκεκριμένη ερώτηση σε κοινωνικό και φιλοσοφικό επίπεδο. Όπως δύσκολο είναι να απαντηθεί στο ίδιο πλαίσιο αναζήτησης τι είναι ζωή, τι είναι...

Άτομα Τρίτης Ηλικίας

Η Τρίτη Ηλικία αποτελεί την ώριμη φάση της ανθρώπινης ζωής και συνήθως συνοδεύεται από πραότητα, ψυχραιμία και σύνεση. Η συσσωρευμένη εμπειρία και οι παραστάσεις μιας ολόκληρης ζωής οδηγούν σε μια εσωτερική γαλήνη και συνειδητοποίηση της πραγματικής αξίας όσων έχει...

Μητέρες με παιδιά

Αποτελεί αυτονόητη πραγματικότητα πως μια από τις ιερότερες στιγμές της ανθρώπινης φύσης είναι η μητρότητα. Η σχέση γονέα-παιδιού προστατεύεται από όλα τα σύγχρονα κράτη τόσο σε νομοθετικό πλαίσιο όσο και σε επίπεδο κοινωνικής ηθικής. Κάθε γονέας, εξάλλου, γνωρίζει...